J20: Vinst i sudden mot Frölunda för HV71 - eftersnack med Filip Sveningsson - HVKollen

J20: Vinst i sudden mot Frölunda för HV71 – eftersnack med Filip Sveningsson

Frölunda dominerade i skottstatistiken, men HV71 hade Adam Åhman i mål och var effektiva när väl lägena uppstod. Man avgjorde på övertid genom Filip Sveningsson.

Med tanke på hur matchbilden såg ut i den första perioden så ska HV vara glada för att man hade en tvåmålsledning. Frölunda fick iväg 19 skott på Adam Åhman som var rena väggen. Samtidigt så gjorde bortalaget två mål på de fyra skott man hade de första 20 minuterna.

Det första målet var lite slumpartat då Ian Örnskog slängde in pucken mot mål, där stod William Romfors som fick pucken på sig och den studsade något turligt in.

Om 1-0 målet var slumpartat var Lukas Johanssons 2-0 riktigt snyggt. En smörpass från egna blå friställde Johansson som inte gjorde något misstag trots att en Frölundaback försökte störa.

Jämnare andra

Den andra perioden var bara dryga tre minuter gammal när Joni Ikonen reducerade HVs ledning. Den här mittenakten skulle bli betydligt jämnare, det skulle inte bli några fler mål denna period även om lagen inte saknade chanser att sätta dit pucken.

Med resultatet 2-1 till HV71 och skotten 10-10 i perioden så var känslan att det liksom de andra matcherna under säsongen skulle bli väldigt tätt till slutet.

Kvitterat i tredje, snabbt suddenavgörande

I den tredje perioden skulle det bli Frölunda som tog över taktpinnen igen. HV71 drog på sig två utvisningar den första halvan av perioden. Men dessa redde man ut och lyckades behålla ledningen.

Tiden rann iväg och man började så smått fundera på när hemmalaget skulle plocka ut Arvid Söderblom i målet och satsa på en extra utespelare. Då kommer kvitteringen med mindre än tre minuter kvar. Pucken studsat lite turligt fram till målskytten Joni Ikonen som får den till höger i slottet och kan klippa in 2-2.

Övertiden skulle bli kort och sluta lyckligt. Redan efter 01:20 så får Filip Sveningsson en pass av Johan Malmborg och kommer som ensam HV-spelare mot två Frölundabackar. Ett smart handledsskott smiter in bakom Söderblom och HV71 har skaffat sig två chanser att avgöra på hemmais fredag och eventuellt på lördag.

”Tänkte bara att få pucken på mål”

HVkollen eftersnackade lite med övertidshjälten Filip Sveningsson som fick berätta hur tankarna gick innan matchen mot Göteborgslaget.

– Vi visste redan innan matchen att det skulle bli ett krig där ute. Dessutom att Frölunda skulle komma ut stark på hemmaplan så det gällde bara att komma in i grejerna så snabbt som möjligt och sedan jobba utifrån det. Gårdagens match var likt de andra matcherna som vi spelat mot dom under säsongen, mycket kamp och små marginaler, berättar han.

Det blev inte någon jätteoro på bänken när Joni Ikonen kvitterade heller utan det var mer fokus på att starta igång laget igen efter baklängesmålet.

-Jag kände faktiskt inte att det fanns någon nervositet inom laget när de kvitterade. Utan vi försökte istället att ligga på varandra, peppa och sprida mycket energi i båset.

Det avgörande målet var riktigt snyggt, Filip berättar hur han upplevde det, ensam mot två backar är inte det lättaste att göra mål på.

– Jag fick en bra pass av Johan Malmborg och som du säger så var jag rätt ensam, så jag tänkte bara att få pucken på mål och när jag såg att den gick in så blev man ju så oerhört lättad och glad, säger han.

Det sista jag måste fråga Filip är om man stänger det här på fredag?

– Vi ska göra allt vi kan för att knipa en semifinalplats till SM-veckan i Nyköping. Sen vet vi att Frölunda har ju inget att förlora så dom kommer att komma ut riktigt starkt men vi är starka som lag och tror på det vi gör så givetvis ska vi skicka dem på sommarlov, avslutar han.

MATCHFAKTA:
Frölunda HC – HV71 2 – 3 (0-2, 1-0, 1-0, 0-1)
Skott:
42 – 21 (19-4, 10-10, 12-3, 1-2)
Utv: FHC: 2×2, HV71: 4×2
Publik: 352, Scandinavium

Period 1:
04:27 0 – 1 William Romfors (Örnskog)
09:51 0 – 2 Lukas Johnsson (Jönsson, Svensson)

Period 2:
22:42 1 – 2 Joni Ikonen (Vesalainen)

Period 3:
57:32 2 – 2 Joni Ikonen (Vesalainen)

Övertid:
61:20 2 – 3 Filip Sveningsson (Malmborg)