Lyckas HV71 skaffa sig matchboll? - HVKollen

Lyckas HV71 skaffa sig matchboll?

Senaste matchen vann HV71 övertygande med 5-1 hemma i Jönköping och leder matchserien med 2-1 i matcher. Vinst på Fredag och HV71 skaffar sig matchboll och kan bli klara för SM final på söndag eftermiddag.

– Jag vet inte om det var propagandahockey, men vi gjorde en väldigt bra hockeymatch och spelade med bra tålamod. Vi höll fokus så att vi inte fick mål mot oss och vi gjorde det vi hade pratat om. Vi hade bra fart och spelade bra anfallshockey, säger Simon Önerud till jnytt.se

Malmö fortfarande obesegrat på hemmais

HV71 har haft problem att vinna nere i Malmö två förluster i grundserien och tillika en övertidsförlust i slutspelet. Laget har en enorm bredd och de olika femmorna turas om när det poängskörden. Segrarna för HV71 har kommit just efter att alla femmor levererat poäng och det finns ett lugn och en trygghet i truppen, något man saknat på flera år. Lyckas HV71 behålla det tryck dom skapar i början av matchen så tror jag inte att Malmö kommer orka, inte ens nere i Malmö och HV71 kommer slå in sin matchboll hemma i Jönköping på söndag.

Spelar med en annan form av press

En av nycklarna till att HV71 spelar så bra i alla olika femmorna tror jag beror mycket på att förväntningarna redan innan säsongen sänktes och att kvartsfinalspöket jagades iväg. Ni minns att det blev lite ramaskri när Johan Hult gick ut och sa att HV71 inte skulle vara en guldkandidat på kanske två år. Ett genidrag av Hult. Men just där och då kunde han sagt något annat, nej jag tror inte det, inte utan att sätta en redan pressad förening och spelare i en än mer pressad situation. Att sänka fansens förväntningar och krav var ett måste och väldigt modigt. Pressen på att vinna matcher finns såklart fortfarande men inte på det sätt det gjort dom senaste åren.

Pressen låg i att ta sig förbi kvartsfinalserien

Just att jaga iväg det där kvartsfinalspöket var avgörande på många sätt och jag tror att en stor klump försvann både hos spelare, ledare, fans och allt runt omkring HV71 vid avancemanget till semifinal. Att det sen skulle ske efter en ren 4-0 serie är en enorm boost för självförtroendet och det syns. HV71 leker stundtals ishockey. Det är leende på läpparna och en glädje som nästan går att ta på. Man väljer att fokusera på sitt eget spel och sig själva. Det syns inte minst i matchserien mot Malmö som präglats av en hel del uppmärksammade domslut, tjuvsmällar osv. Men INTE en enda gång har någon kritiserat domaren eller skyllt på denna från HV71 sida. Fokus ligger på gruppen och sitt eget spel, och det visar på en enorm styrka hos både spelare och ledare.

HV71 står som vinnare oavsett

Även om HV71 skulle åka ut mot Malmö eller förlora en finalserie så står föreningen HV71 som segrare och jag tror det tar kortare tid att skaka av sig tomhetskänslan än vad det gjort dom senaste åren. I detta ligger genidraget av Johan Hult att sänka fansens krav och förväntningar på laget. Om en sportchef oavsett klubbtillhörighet säger: Vi ska slåss om guldet. Redan där och då byggs det upp en press på laget att prestera, och HV71 fans är bland dom mest kräsna i hela landet. Går det bra så hörs det men går det dåligt då svingas det hejvilt och huvuden ska åka ut hit och dit.  Men med sänkta förväntningar så syns framgångarna tydligare och det gynnar alla i längden. Min känsla är att det största guldet redan är taget. Föreningen genomsyras av harmoni, positiv ekonomi, och spelare väljer att vara kvar och HV71 är åter en klubb som spelare vill representera. Och det är just därför jag tror att HV71 kommer stå där med guldet runt halsen i slutändan. Och gör dom inte det så tror jag att förening, fans och spelare kommer kunna se tillbaka på säsongen som varit med ett leende på läpparna!

Tack för att ni läste!