SANDEN BLEV TILL GULD -Håkan Fransson - HVKollen

SANDEN BLEV TILL GULD -Håkan Fransson

Det blev guld, det blev guld det blev guld!!!
Jag måste smak på orden och låta faktumet att HV är bäst i Sverige igen sjunka in. Resan från en klubb i kris och förfall till bäst i Sverige gick med ljudets hastighet.
För nästa exakt två år sedan var krisen total i klubben. Man hade en blindgalen tränare, etablerade spelare lämnade klubben på löpande band, man hade en styrelse som satt klubbens ekonomi i skiten och som dessutom inte vågade göra sig av med ännu en tränare. Då försökte man med alla tillåtna och otillåtna medel frysa ut och trycka ner sportcheferna Johan och Johan. Hult och Davidsson visste att om inte AJ försvann hade man inget lag till kommande säsong. De stod pall och var till och med beredda att kasta in handduken om inte AJ lämnade.

De vann den striden, tack gode gud. Den sittande styrelsen blev utmanad av en alternativ styrelse, årsmötet sköts upp för att rädda sittande styrelse från en ”kupp” och från att bli avsatta och tappa ansiktet fullkomligt. Tack gode gud för att de försvann från klubben och jag hoppas att de aldrig vågar visa sina trynen i HV sammanhang igen. De hade mjölkat ekonomin så mycket att klubben inte gjort ett plusresultat ens vid ett SM-guld. Personligen tror jag inte klubben överlevt tre år till om de inte avsatts. Klubben hade satt sig i en sits där guld och endast guld var en godkänd säsong, obs godkänd inte lyckad. Allt annat var sportsligt fiasko och ekonomisk katastrof. Pressen från sponsorer, styrelse och publik var monumental. Det går inte prestera under sådana förhållanden så enkelt är det.

En i dessa sammanhang oerfaren Johan Lindbom kom in sent inför säsongen 15/16. Han fick lika oerfarne Tim Brithén vid sin sida och till stor hjälp fanns även målvaktstränaren William Rahm i båset. Hela säsongen kantades av skador och avstängningar. Laget fick inte en ärlig chans att prestera på den nivån som de var kapabla till. Att Lindbom tog sig genom den säsongen utan att kollapsa visar vilken stark ledare och person han är. Den nya styrelsen gjorde ett hästjobb och skar ner kostnader på nästa 13 miljoner och lyckades trots kvartsfinal förlust undvika röda siffror för första gången på många år. Tack tack tack till Sten-Åke och alla ni andra som jobbade hårt och effektivt för att uppnå detta. Tack för att ni förde in föreningsandan i HV71 igen. Ni har räddat varumärket HV71 från att devalveras till noll och intet.

Under tre år förespråkade jag att klubben skulle ta ett kliv tillbaka i sin målsättning. Börja om, ta bort den oerhörda press som låg över hela föreningen. Budgetera +/-0 efter grundserien, sätt kvartsfinal som en målsättning mot publik och sponsorer. Målsättningen i laget behöver man inte kommunicera ut. Att de sätter stor press på sig själva är nyttigt men att skapa den enorma pressen utifrån som man gjort är inte hälsosamt. På ett medlemsmöte gjorde man just detta. La fram en långsiktig plan där guld om fyra år var målet, komma topp sex och ta sig till semi den här säsongen och topp fyra nästa säsong (17/18). En del hade naturligtvis åsikter om att klubben inte gick ut med att man siktade mot guld bla bla bla.

Att spelare och ledare går in i en säsong med målsättningen att vinna är fullkomligt naturligt men klubben behöver inte basunera ut en målsättning där allt annat än guld är ett fiasko. Tack tack tack för att ni gjorde det enda rätta Johan och Johan och fick bort den blöta ”guldfilten” som låg över hela föreningen. Att Hult och Davidsson varit mer än kapabla till att bygga ett guldlag har jag inte tvivlat på en enda sekund. De var med då HV var dominerande och visste precis vad som krävdes för att skapa en vinnande trupp.

  • Spelare från bygden,
  • Noggrannhet vilka karaktärer man värvar
  • En tydlig och klar spelidè
  • Kraven måste komma inifrån gruppen
  • Högt i tak där man vågar vara rak o tydlig

Det jobbet började redan förra säsongen men faktum är att den truppen som i år tog guld var den första som Johan och Johan byggt på egen hand. Det fanns inga ”ärvda” kontrakt de var alla signade av Hult och Davidsson. Det var deras trupp och deras (ihop med tränarstaben) lagbygge. Alla vi som följt HV i med och motgång genom åren ska vara stolta över en förening där det numera vimlar av äkta HV-hjärtan, i styrelsen, på kansliet, i tränarstaben, i spelartruppen och i ungdomsverksamheten. Det är det som bygger en VI känsla och ett jävlar anamma i en förening.

 

Tack HV71 för att det någonstans finns en inbyggd kompass för vad som är själen i vår älskade förening och för att den kompassen fick visa vägen när det var som jävligast.

 

VI ÄR BÄST I SVERIGE IGEN !!!!!!!!!

 

Håkan Fransson